UBAT RESDUNG : TIPS MEMILIH UBAT RESDUNG YANG ANDA PERLU TAHU

ubat resdung

CARA TERBAIK UNTUK MEMILIH UBAT RESDUNG

Bagi kebanyakan rakyat Malaysia, penyakit resdung merupakan diantara penyakit yang paling kerap didengari dan dihidapi.

 

Ada juga yang memanggilnya sebagai sinus.

 

Namun, masih ramai yang sebenarnya terkeliru diantara sinus dan resdung ini.

 

Memetik kisah yang dikongsikan oleh Dr. Ahmad Nordin menerusi perkongsiannya didalam artikel “Sinus atau Resdung?”, beliau kerap kali diutarakan soalan sebegini,

 

“Doktor, adakah saya menghidapi “sinus”?.

 

Biasanya soalan ini akan ditanya oleh mereka yang sedang mencari ubat resdung yang mempunyai kemahiran bertutur Bahasa Inggeris yang bagus.

 

Bagi soalan tersebut, kebiasaannya pengamal perubatan bertauliah ingin saja menjawab “ya” kepada semua orang tidak kira samada mereka sihat atau tidak kerana semua orang memiliki sinus dan ia adalah perkara yang normal.

 

Bagi kebanyakan pesakit yang fasih berbahasa Melayu pula akan bertanya soalan yang hampir sama iaitu “Doktor, adakah saya menghidapi resdung?”.

 

Tips  #1: Kenali beza sinus dan resdung

 

Ok. Sekarang saya pasti anda dah mula terkeliru dan tertanya-tanya apa perbezaan diantara sinus dan resdung kan?

 

Jika anda “Google” istilah resdung, anda perlu lebih berhati-hati kerana kebanyakannya membawa makna resdung yang bukan sahaja salah, tetapi ia jauh menyeleweng.

 

Hal ini adalah kerana kebanyakan individu yang berkongsikan maklumat tersebut adalah mereka yang tidak memiliki latar belakang perubatan dan hanya fokus kepada melariskan jualan produk masing-masing sahaja.

 

Tu belum kira produk yang tidak berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan berbahaya untuk kesihatan.

 

Sinus jika merujuk kepada definisi perubatan merupakan satu rongga atau ruang.

 

Sinus paranasal (sinus hidung) adalah rongga udara yang diselaputi mukosa didalam tulang tengkorak dan mempunyai hubungan dengan rongga hidung. Ini termasuklah sinus ethmoid, frontal, maksilari dan sphenoid.

 

Memetik ulasan Dr. Ahmdad Nordin lagi, ia adalah tidak tepat apabila seseorang pesakit mengatakan bahawa dia menghidap sinus kerana semua orang mempunyai sinus dan pesakit tersebut merujuk kepada struktur normal anatomi yang ada padanya.

 

Bahasa mudahnya, jika anda merupakan seorang yang normal, anda akan mempunyai sinus!

 

Resdung pula merupakan istilah yang ada dalam Bahasa Melayu yang merujuk kepada penyakit hidung.

 

Penyakit ini disebabkan oleh radang pada selaput sinus.

 

Dr. Ahmad Nordin sendiri telah mengatakan bahawa ia tidak salah dari segi terjemahan namun dari segi istilah perubatan.

 

Cumanya ia masih kurang spesifik kerana kebanyakan penyakit hidung akan menggunakan istilah tersebut.  

 

Bila anda kenal perbezaan ini, maka anda dapat kenalpasti ubat resdung mana yang benar-benar melalui kajian terlebih dahulu sebelum dipasarkan dan ubat resdung mana yang hanya fokuskan kepada keuntungan semata-mata.

 

Hal ini dapat dikenalpasti menerusi penggunaan istilah sinus dan resdung yang tepat.

 

Tips #2: Petua merawat resdung

 

Petua merawat resdung atau tips merawat resdung memang banyak anda boleh temukan di internet ataupun secara lisan.

 

Di internet pula kebanyakannya di”copy paste” tanpa diselidik terlebih dahulu.

 

Tips tersebut kemudiannya diberikan nama seperti ubat resdung paling mujarab dan juga rawatan resdung cara Islam dan macam-macam lagi. 

 

Bukan apa, risau juga jika tips dan petua yang diharapkan mampu untuk menjadi penawar resdung atau ubat resdung ini memberi kesan yang sebaliknya pula nanti.

 

Begitu juga yang dikongsikan secara lisan dimana petua merawat resdung ini belum tentu lagi berkesan dan dicuba sendiri oleh orang yang berkongsi.

 

Mungkin dia sendiri hanya dengar cakap-cakap orang sahaja.

 

Jika anda yakin bahawa individu yang berkongsi petua tersebut merupakan seorang yang boleh dipercayai dan mempunyai kepakaran dalam rawatan-rawatan sebegini, silalah untuk mencubanya.

 

Jika tidak, sayangi diri, kesihatan dan nyawa anda.

 

Tips #3: Kenali penyelidik produk tersebut

 

Untuk mengetahui samada sesebuah produk ubat resdung tersebut boleh dipercayai atau tidak, kenali siapa yang bertanggungjawab dalam penghasilannya dahulu.

 

Sebagai contoh, Set Resdung by Dr Azlan dihasilkan oleh Dr. Azlan sendiri yang merupakan seorang pakar dalam kajian toksikologi herba dan pemakanan & keselamatan makanan dari Universiti Awam Malaysia.

 

Dr Azlan

 

Penyelidik Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) Kuantan, Dr Norazlanshah Hazali antara penggerak kepada usaha memartabatkan industri herba.

 

Bermula dari 2005, Dr Norazlanshah atau lebih mesra dengan Dr Azlan yang juga pakar dalam bidang toksikologi, keselamatan dan terapi makanan.

 

Beliau memperolehi lebih 20 geran penyelidikan bernilai lebih RM1 juta iaitu daripada Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani (MOA), Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI), Lembaga Promosi Kesihatan Malaysia (MySihat) dan Kementerian Pengajian Tinggi.

 

Beliau pernah memenangi pelbagai anugerah daripada penyelidikan dan pembangunan produk berasaskan herba:

 

  • Ekspo Teknologi Malaysia, MTE 2011 (pemenang pingat emas),
  • IIRIE 2011 (anugerah khas & pemenang pingat Perak),
  • Teknologi Reka Cipta dan Inovasi Expo,
  • ITEX 2011 (anugerah khas, pemenang pingat emas & pemenang pingat Perak).

 

Dengan mengenali penyelidik yang menghasilkan produk tersebut, anda boleh pastikan samada beliau benar-benar mempunyai kelayakan atau tidak untuk menghasilkan ubat resdung dan berupaya memberikan cara menyembuhkan resdung yang terbaik serta selamat.

 

Bukan apa, jika anda perhatikan ramai pemilik produk yang menggunakan sijil “beli” atau sijil palsu untuk memastikan mereka mempunyai gelaran “Dr” pada nama mereka.

 

Hal ini adalah bertujuan untuk melariskan produk mereka dan meningkatkan kepercayaan pembeli terhadap produk mereka. Jangan pelik sebab memang wujud individu-individu sebegini di Malaysia!

 

Tips #4: Berdaftar dan lulus KKM

 

Haaa.. Ni satu lagi tips paling penting untuk anda tahu dan lakukan sebelum anda memilih untuk menggunakan sebarang produk.

 

Dalam topik kita kali ni, berkaitan ubat resdung.

 

Macam mana nak tahu?

 

Mudah je sebenarnya.

 

Di Malaysia, kita ada National Pharmaceutical Regulatory Agency – NPRA untuk membantu anda menyemak samada produk tertentu berdaftar atau tidak.

 

Produk yang berdaftar bermaksud ia selamat untuk digunakan dan telah melalui pemeriksaan oleh pihak yang berautoriti.

 

Bagi Set Resdung by Dr. Azlan pula, ia mengandungi dua produk iaitu Triple-T dan Face Solution Soap.

 

Untuk makluman anda, Triple-T telah berada di pasaran sejak tahun 2014 lagi.

 

Pada tahun 2015 Triple-T telah lulus saringan pertama oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) untuk berada di bawah kategori produk semulajadi dalam kategori tradisional.

 

Rawatan resdung

Fasa awal pengkelasan produk Triple T

 

Dua tahun kemudian pula, yakni pada tahun awal tahun 2017, Triple-T telah lulus ujian terakhir untuk mendapat nombor pendaftaran daripada KKM

 

lulus KKM

Lulus KKM

Selain mempunyai nombor pendaftaran KKM, Triple-T juga telah berdaftar dengan NPRA (National Pharmaceutical Regulatory Agency).

 

Ia juga mempunyai pelekat hologram khas dari KKM. Anda juga boleh mengesahkannya di website NPRA (KLIK SINI).

 

Gunakan carian keyword “Triple-T”. 

 

ubat resdung

No. pendaftaran KKM Produk Triple-T di website NPRA

 

ubat resdung

Pelekat hologram dari KKM

Begitu juga dengan produk sabun Face Solution Soap, ia juga telah mendapat nombor pendaftaran KKM dan disahkan selamat.

 

ubat resdung

 

Sepanjang tempoh 3 tahun ini, produk Dr Azlan telah diberikan pemantauan yang begitu ketat di bawah di bawah seliaan KKM.

 

Sebenarnya bukan senang KKM meluluskan produk kesihatan di bawah kategori herba.

 

Setelah 3 tahun pemantauan barulah KKM berpuas hati dan memberikan kelulusan nombor pendaftaran MAL, pelekat hologram dan pendaftaran di website NPRA.

 

Maksudnya disini adalah:

  • Triple-T dan Face Solution Soap SELAMAT untuk diminum semua peringkat umur.
  • Triple-T dan Face Solution Soap telah MEMENUHI & LULUS SEMUA ujian yang ditetapkan oleh pihak KKM.
  • Triple-T dan Face Solution Soap BERDAFTAR dengan KKM dengan nombor pendaftaran MAL1612004TC & NOT170601205K

 

Mudah sebenarnya sekarang ini untuk anda semak samada produk tersebut berdaftar atau tidak.

 

Bagi ubat resdung yang dihasilkan oleh Dr. Azlan ini, ia telah terbukti berdaftar dan mendapat kelulusan daripada pihak yang sepatutnya.

 

Tips #5: Selamat dan berkesan

Berkesan tapi tidak selamat merupakan senario yang sering dihadapi oleh mereka yang mengunakan kebanyakan produk yang terdapat di pasaran.

 

Sebagai contoh, produk A mampu memberikan kesan seawal 3 hari dan prdouk B yang berasaskan bahan semulajadi pula mengambil masa selama 3 bulan atau lebih.

 

Anda tahu kenapa ada perbezaan sebegini?

 

Didalam produk A terdapat bahan yang berbahaya namun mampu memberikan kesan sesegera yang mungkin.

 

Itulah “harga” yang anda terpaksa bayar untuk dapatkan kesan segera.

 

Anda membahayakan nyawa dan kesihatan anda.

 

Memang tidak dapat dinafikan bahawa masalah yang anda hadapi telah selesai, namun anda sebenarnya mengundang masalah lain seperti kegagalan buah pinggang dan sebagainya.

 

Biasanya untuk produk yang mengambil masa yang lebih lama untuk mendapatkan hasil, ia melalui proses-proses penyembuhan secara berperingkat sekaligus tidak meletakan tubuh badan dan kesihatan anda dalam bahaya.

 

Ia memang mengambil masa namun anda tidak akan berdepan dengan risiko datangnya penyakit atau komplikasi kesihatan yang lain hasil daripada penggunaan produk tersebut.

 

Namun begitu, terdapat juga produk yang selamat dan berkesan serta mengambil masa yang cepat.

 

Hal ini adalah kerana bahan yang digunakan memang sesuai untuk menyelesaikan masalah yang anda hadapi.

 

Jadi, tolak ketepi berapa lama masa yang diperlukan untuk menyelesaikan masalah anda dan pastikan produk yang anda gunakan selamat serta berkesan dengan mengikut Tips Memilih Ubat Resdung #4 sebelum ini.

 

Tips #6: Ubat resdung mana yang selamat?

Berdasarkan kesemua tips diatas, anda patut mencuba Set Resdung by Dr. Azlan kerana ia memenuhi segala kriteria yang anda perlukan.

 

Namun, perkara paling penting adalah ia sememangnya selamat dan mendapat kelulusan daripada KKM serta mampu memberikan kesan penyembuhan kepada masalah resdung anda.

 

Apa kata anda baca dengan lebih lanjut mengenai Set Resdung by Dr.Azlan dengan KLIK DISINI.

ubat resdung

Sebaik sahaja anda selesai baca, anda akan faham kenapa ia merupakan ubat resdung terbaik.

 

Anda harus segera dapatkan jika anda tidak ingin lagi menderita dengan masalah resdung ini.   

 

Sekian sahaja untuk artikel kali ini.

 

Diharapkan supaya anda menemukan ubat resdung yang terbaik yang mampu merawat masalah resdung anda.

 

Ingat!

 

Apa yang paling penting adalah anda pastikan bahawa ia selamat dan mendapat kelulusan daripada pihak yang sepatutnya kerana nyawa dan kesihatan anda juga sangat berharga.

 

Tersilap dalam memilih ubat resdung akan merisikokan kesihatan dan nyawa anda.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Top